kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Danie mięsne z pszenicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rzadko używamy w kuchni całych ziaren pszenicy, a szkoda bo są naprawdę smaczne! Polecam!

Danie mięsne z pszenicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Danie mięsne z pszenicą

 

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 młode cukinie
  • 15 dag pszenicy
  • 10 g cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Danie mięsne z pszenicą
Pszenicę wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie. Dodałam do wody cukier waniliowy i odrobinę soli dzięki czemu pszenica uzyskała ciekawy posmak. W między czasie gdy pszenica się gotuje przygotowujemy pozostałe składniki dania. Łopatkę wieprzową mielimy. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Następnie dorzucamy na patelnię do cebuli mielone mięso, doprawiamy je pieprzem i solą i smażymy aż cała woda z mięsa odparuje. Cukinię kroimy w krążki a następnie każdy krążek w ćwiartki. Wrzucamy cukinie na patelnię do mięsa z cebulą i wszystko razem dusimy. Zlewamy wodę z pszenicy i przepłukujemy ją zimną wodą. Wrzucamy pszenicą do mięsa z warzywami i wszystko razem dusimy jeszcze ok. 10 min. Podajemy na gorąco. SMACZNEGO!
Danie mięsne z pszenicą
Pszenicą gotujemy w wodzie z odrobiną soli i cukru waniliowego
Danie mięsne z pszenicą
Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju
Danie mięsne z pszenicą
Do cebulki dorzucamy mielone mięso i smażymy aż wyparuje nadmiar wody
Danie mięsne z pszenicą
Do mięsa dorzucamy pokrojoną cukinie i wszystko razem dusimy

Tagi:

cukinia