olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Danie ratatouille

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jarska potrawa składająca się z bakłażana, cukinii, cebuli, czerwonej papryki, przecieru pomidorowego oraz posiekanej natki pietruszki i dodatku tymianku.

Danie ratatouille Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Danie ratatouille

 

Sposób przygotowania:

Danie ratatouille
Bakłażana myję, przekrajam wzdłuż, a następnie kroję w kostkę i umieszczam na sicie. Bakłażana zasypuję solą i odstawiam na 15 minut. Po upływie 15 minut bakłażana opłukuje po bieżącą wodą, po czym pozostawiam na sicie na 10 minut. Bakłażana podsmażam następnie na rozgrzanym na patelni oleju. Cebulę obieram, kroję w plastry i podsmażam na patelni. Następnie dodaję przecier pomidorowy i natkę pietruszki. Na patelnie z bakłażanem dodaję pokrojoną w plastry cukinię i całość podsmażam, następnie dodaję pokrojoną paprykę i całość podsmażam delikatnie mieszając. Następnie dodaję podsmażoną cebulę, doprawiam całość tymiankiem i pieprzem, po czym nakładam danie na talerze.
Danie ratatouille
Bakłażana podsmażam następnie na rozgrzanym na patelni oleju.
Danie ratatouille
Cebulę obieram, kroję w plastry i podsmażam na patelni. Następnie dodaję przecier pomidorowy i natkę pietruszki.