Sposób przygotowania:
Danie ratatouille
Bakłażana myję, przekrajam wzdłuż, a następnie kroję w kostkę i umieszczam na sicie. Bakłażana zasypuję solą i odstawiam na 15 minut. Po upływie 15 minut bakłażana opłukuje po bieżącą wodą, po czym pozostawiam na sicie na 10 minut. Bakłażana podsmażam następnie na rozgrzanym na patelni oleju. Cebulę obieram, kroję w plastry i podsmażam na patelni. Następnie dodaję przecier pomidorowy i natkę pietruszki. Na patelnie z bakłażanem dodaję pokrojoną w plastry cukinię i całość podsmażam, następnie dodaję pokrojoną paprykę i całość podsmażam delikatnie mieszając. Następnie dodaję podsmażoną cebulę, doprawiam całość tymiankiem i pieprzem, po czym nakładam danie na talerze.
zbysiowa
olkaaa
Taką ilością soli zasypuję bakłażana, aby się "spocił".