Sposób przygotowania:
Ratatouille
Warzywa umyć, oczyścić. Papryke pokroic w grubą kostkę (ok. 1,5-2cm). Cebulę w piórka. Cukinie i bakłażana bez obierania w plasterki lub ćwiercplasterki. Pomidory spażyć, obrać ze skórki i pokroić w niezbyt gruba kostkę. Na rozgrzany tłuszcz (najlepiej w garnku lub głębokiej patelni) wrzucić cebule i lekko ja zeszklić. Dodać papryke i wszystko razem obsmażyć. Warzywa przełożyć do innego naczynia, osączajac z tłuszczu. Na ten sam tłuszcz wrzucić cukinię i ja również obsmażyć i wyjąć do pozostałych warzyw. To samo powtórzyć z bakłażanem. Jeśli potrzeba to w trakcie smażenia uzupełniac olej. Po wyjęciu wszystkich warzyw na tłuszcz wrzucić pomidory. Dusic je do momentu az sie rozgotują, następnie do sosu pomidorowego wrzucic obsmazone wcześniej warzywa i dusić je do miekkości. Pod koniec duszenia dodać posiekana zielenine, zioła prowansalskie i swierzomielony pieprz. Posolić do smaku i dokładnie wymieszać. Zagotować. Podawać na ciepło, mozna dodac pokrojona w kostki fetę lub ugotowane na twardo jajo. Jesli ktos lubi z czosnkiem to dodajemy go razem z cebula, najlepiej drobno posiekany.
Sarenka
Natala1210
wedith1
kamila1957
truskawka77
Niuniaczka