Sposób przygotowania:
Ratatouille
Papryki opłukać, przekroić, usunąć gniazda nasienne z pestkami i łodyżkami, pokroić na kawałki. Skórkę pomidorów naciąć nożem z ząbkami, pomidory włożyć do wrzątku na 2 minuty, wyjąć ostudzić w zimnej wodzie, zdjąć skórę, pokroić na kawałki i usunąć pestki z sokiem. Bakłażany i cukinię opłukać i odciąć końce. Cukinie pokroić na plasterki, a bakłażan w kostkę. Cebulę obrać, opłukać, pokroić na plasterki. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Przesmażyć cebulę na połowie oliwy, dodać paprykę i smażyć razem 5 minut. Do papryki z cebulą dodać bakłażany i czosnek. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Do potrawy dodać cukinię, pomidory, pozostałą oliwę, doprawić solą , pieprzem i świeżym lub suszonym tymiankiem i dusić 20 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i odparować płyn z potrawy. Ratatouille powinna być gęsta W czasie duszenia nie należy jej za często mieszać, żeby warzywa nie rozpadły się. -podawać z grzankami na przystawkę lub jako dodatek do mięsa i drobiu -Ratatouille można podawać także następnego dnia na ciepło -Ratatouille można doprawić 4 łyżkami sosu winegret i podawać na zimno -Przed usmażeniem paprykę można przypiec i zdjąć z niej skórkę
Gość