Sposób przygotowania:
Danie z kabaczka i ciecierzycy
Rozgrzej olej w garnku, dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż aż do uzyskania złotego koloru. Zmniejsz ogień i dodaj pokrojony czosnek, seler naciowy i suche przyprawy( pieprz, kurkumę,cynamon i imbir). Podsmażaj przez kilka minut. Teraz dodaj soczewicę, ciecierzycę, szafran, przecier pomidorowy, posiekaną zieloną pietruszkę i połowę przygotowanej, posiekanej zielonej kolendry. Duś na małym ogniu ok 15 min. W międzyczasie obierz i usuń pestki z kabaczka lub dyni i pokroj go w sporawą kostkę. Dodaj kabaczek do garnka, dolej bulion i wrzuć listek laurowy. Przykryj i dus na małym ogniu ok 30 min, aż kabaczek będzie miękki ale nie będzie się rozpadał. Dodaj makaron i duś aż będzie miękki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj natychmaist posypane posiekaną zieloną kolendrą.