Dutkiewicz

Dutkiewicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 86]

Danie z ogórków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Póki tego nie spróbujesz, ogórek pozostanie tylko kolejnym, zielonym warzywem.

Danie z ogórków

Składniki:

Danie z ogórków

 

  • (1 porcja):
  • 2 ogórki średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 5 dag słoniny przerośnięte mięsem
  • 1 dl bulionu
  • 1 łyżka stołowa śmietanki
  • 1 jajko na twardo
  • 5 dag sera
  • Sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Danie z ogórków
Słoninę pokroić w cienkie paski i podsmażyć. Wytopiony tłuszcz usunąć, pozostawiając jedynie łyżkę, cebulę pokroić w cienkie plastry, obrane ogórki w 3-4 cm paski i wszystko razem dusić pod przykryciem 3-4 minuty. Zalać bulionem wymieszanym ze śmietanką, posolić i gotować pod przykryciem 10 minut. Na chwilę przed zdjęciem z ognia wsypać starty ser i poczekać aż zmięknie. Podawać przyozdobiony plasterkiem jajka na twardo.