misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Delikatna zupa pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatna i lekka zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym smakuje każdemu...

Delikatna zupa pomidorowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Delikatna zupa pomidorowa

 

  • 3 l wywaru z kurczaka
  • 2-3 cebule
  • sól do smaku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 słoik przecieru pomidorowego ”Pudliszki”
  • 1 opakowanie groszku ptysiowego
  • Do dekoracji:
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • Natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Delikatna zupa pomidorowa
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy niewielka ilością wywaru i gotujemy ok. 10 minut. Miksujemy na jednolitą masę. Mieszamy przecier pomidorowy „Pudliszki” z 1 szklanką wywaru. Pozostały wywar doprowadzamy do wrzenia i wlewamy przecier pomidorowy i przecier cebulowy (jeżeli są widoczne kawałki cebuli robimy to przez sitko). Wszystko mieszamy, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z groszkiem ptysiowym przyozdobione śmietaną i natką pietruszki. SMACZNEGO!
Delikatna zupa pomidorowa
Cebulę pokrojoną gotujemy w niewielkiej ilości wywaru...
Delikatna zupa pomidorowa
Pozostaly wywar doprowadzamy do wrzenia...
Delikatna zupa pomidorowa
do wywaru wlewamy rozcienczony przecier pomidorowy i zmiksowną cebulę...
Delikatna zupa pomidorowa
na talerz dajemy groszek ptysiowy i wlewamy goracą zupę, ozdabiamy śmietaną i natką pietruszki...