agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Delikatne ciasto biszkoptowe z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne i delikatne ciasto

Delikatne ciasto biszkoptowe z galaretką

Składniki:

Delikatne ciasto biszkoptowe z galaretką

 

  • śmietana 30% 500 ml
  • śmietanfix 1 opak
  • galaretka pomarańczowa 1 opak
  • truskawki świeże 15 dkg
  • mąka tortowa 3,5 szklanki
  • jajka 8 szt
  • cukier kryształ 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 1 opak

Sposób przygotowania:

Delikatne ciasto biszkoptowe z galaretką
Przygotować wszystkie składniki na ciasto. Jajka sparzyć wrzątkiem. Mąkę tortową przesiać do miski. Jajka całe wbić do wysokiego naczynia, dodać do nich cukier i zmiksować do uzyskania jasnej masy o delikatnej i jednolitej konsystencji, dodać mąkę tortową, dodać proszek do pieczenia, dodać cukier waniliowy i wymieszać składniki aby uzyskać jednolitą i delikatną masę. Blaszkę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto biszkoptowe i piec w temp. około 180 - 190 stopni C przez około 40 do 50 minut. Piec biszkopt do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić ciasto. Śmietankę schłodzić i zmiksować na puszystą masę z dodatkiem śmietanfixu. Wyłożyć śmietankę na wierzch ciasta biszkoptowego, równomiernie rozsmarować. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować galaretkę pomarańczową, jednak użyć mniej wody niż jest to zalecane na opakowaniu, ostudzić ją i wylać na ciasto, włożyć na wierzch umyte i osuszone truskawki lub inne owoce, np. jagody, maliny, banany itp.