jakubdob

jakubdob

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Delikatne ciasto rafaello

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Po prostu rozpływa się w ustach

Delikatne ciasto rafaello

Składniki:

Delikatne ciasto rafaello

 

  • 3 jajka
  • 9 dag mąki
  • 9 dag cukru
  • KREM :
  • 2 opakowania śmietanki 30-proc (375ml)
  • 2 łyzki cukru
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 10 dag wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Delikatne ciasto rafaello
Ciasto : żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, powoli dodawaj cukier. Gdy zużyjesz wszystek cukier, nie przerywając ubijania dodawaj po jednym żółtku, a na koniec małymi porcyjkami mąkę. Ciasto wyłóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia, piecz 25min w temp. 200stopni C. Wyjmij z formy, ostudź. Krem : schłodzoną śmietankę ubij, po trochu dodawaj cukier. Od jednej czekolady odłam 2 krótkie paski i włóż do lodówki, resztę rozpuść w kąpieli wodnej. Do ubitej śmietany dodawaj, ubijając, przestudzoną płynną czekoladę, oraz wiórki kokosowe. Ciasto przekrój na dwa krążki, jeden posmaruj częścią masy, przykryj drugim, wyłóż i rozsmaruj resztę masy. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi oraz startą na drobnej tarce czekoladą z lodówki. Wstaw do lodówki, schładzaj godzinę. Zamiast ciasta pieczonego w domu można użyć gotowego blatu do tortu.