pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Delikatne pulpety z marchewką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kolejny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa.

Delikatne pulpety z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Delikatne pulpety z marchewką

 

  • Na 10-12 średnich pulpetów:
  • 3 ugotowane w zupie udka kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 5 pieczarek
  • kilka gałązek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • odrobina tartej bułki
  • vegeta

 

 

Sposób przygotowania:

Delikatne pulpety z marchewką
Mięso oddzielamy od chrząstek i skór. Wkładamy do miksera razem z obraną i pokrojoną na kawałki marchewką, pokrojonymi obranymi pieczarkami i koperkiem. Drobno mielimy. Przekładamy mięso do miski. Wciskamy czosnek, dodajemy jajko i bułkę tartą. Lepimy zgrabne pulpety. Zagotowujemy w garnku ok 3/4 litra wody dosypujemy odrobinę vegety. Pulpeciki wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok 3 minut. Mogą być dodatkiem do zup lub jako danie samodzielne z dodatkiem surówki.
Delikatne pulpety z marchewką
Mięso marchewkę pieczarki i koperek drobno mielimy
Delikatne pulpety z marchewką
Dodajemy jajko i odrobinę tartej bułki masa nie może być bardzo zbita
Delikatne pulpety z marchewką
Formujemy okragłe pulpeciki i układamy na deseczce
Delikatne pulpety z marchewką
Gotujemy je krótko oe wrzącej wodze z dodatkiem vegety