Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 870]

Delikatny biszkopt cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Biszkopt jest delikatny z wyczuwalną nutą cytrynową.

Delikatny biszkopt cytrynowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Delikatny biszkopt cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

Delikatny biszkopt cytrynowy
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier stale ubijając. Następnie po jednym żółtku. Na najwolniejszych obrotach miksera wsypywać przesiane mąki i na koniec startą skórkę z cytryny. Piec w temperaturze 160 stopni przez 30-40min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 0,5 metra upuścić biszkopt w foremce na podłogę.
Delikatny biszkopt cytrynowy
Białka ubić na sztywną pianę i dodawać po troszeczku cukier.
Delikatny biszkopt cytrynowy
Stale ubijając dodawać po jednym żółtku.
Delikatny biszkopt cytrynowy
Na najwolniejszych obrotach dodać powoli przesiane mąki.
Delikatny biszkopt cytrynowy
Na końcu wrzucić otartą skórkę z cytryny.