SUPERPRZEPIS

Delikatny sernik mocno owocowy bez pieczenia

  • 4
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Delikatny sernik mocno owocowy bez pieczenia Więcej zdjęć (3)

Puszysty, delikatny ale zdecydowany w smaku sernik. Przygotowałam go z sera i ubitej śmietany, nigdy takiego połączenia nie stosowałam a jest naprawdę pysznie. Zapraszam:)

Składniki:

Delikatny sernik mocno owocowy bez pieczenia

 

  • Spód:
  • 85 g gorzkiej czekolady
  • 165 g różnych ciastek- końcówek

 

  • Masa serowa:
  • 250 g sera białego
  • 200 g śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny+2 łyżki wody
  • 1 nektaryna
  • Dodatkowo:
  • 1 szklanka borówek
  • 3 nieduże nektaryny
  • 2 łyżeczki dżemu

 

  • Tortownica 16 cm

Sposób przygotowania:

Delikatny sernik mocno owocowy bez pieczenia

ETAP 1:

Delikatny sernik mocno owocowy bez pieczenia
zmiksowane ciasta wymieszać z czekoladą

Spód:
Wszystkie ciasta zmielić w blenderze lub młynku do kawy. Nie musi być na pył. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali ( uważać, aby nie przypalić). Wymieszać z okruchami. Dno tortownicy wyłożyć papierem.

ETAP 2:

Delikatny sernik mocno owocowy bez pieczenia
spodem wylepić dno tortownicy i zostawić w lodówce

Wysypać składniki spodu i dokładnie wylepić nimi dno. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Delikatny sernik mocno owocowy bez pieczenia
zmielić ser a następnie dodać nektarynę

Żelatynę namoczyć w wodzie, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Lekko ostudzić.
Ser zmielić w maszynce do mięsa, ja zrobiłam to tylko raz. Do maszynki wrzucić pozbawioną pestki nektarynę i również ją zmielić. Dodać cukier, wymieszać dokładnie. Ser połączyć z żelatyną, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.

ETAP 4:

Delikatny sernik mocno owocowy bez pieczenia
do sera dodać ubitą śmietanę i owoce

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej z pokrojona nektarynką i większością borówek ( część zostawić do dekoracji). Wymieszać delikatnie i wyłożyć na spód. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Dżem przełożyć do małego rondelka,rozpuścić go na małym ogniu. Lekko przestudzić. Obficie posmarować wierzch sernika.

Udekorować plastrami nektarynek i borówkami. Wstawić na kolejne 3 godziny do lodówki. Smacznego!