Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Deser Al Capone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Super deser dla smakoszy kawy z nutą wanilii oraz likierem kawowym, podane w miseczkach z biszkoptami i bezą.

Deser Al Capone

Składniki:

Deser Al Capone

 

  • mleko- 1 szklanka
  • cukier- 1 szklanka
  • kawa mielona -3 łyżeczki
  • jajka - 2 szt
  • wanilia -2 laski
  • żelatyna -2 łyżeczki
  • likier kawowy - 50 ml
  • cynamon- szczypta
  • śmietana kremówka -1 szklanka
  • biszkopty - 15 dag

Sposób przygotowania:

Deser Al Capone
Mleko zagotować z 3 łyżkami cukru i kawą. Następnie utrzyj z żółtkami i miąższem wanilii.

Żelatynę należy rozpuścić i wymieszać z mleczną kawą, połową likieru i cynamonem, połączyć z ubitą śmietaną. W miseczkach ułożyć biszkopty, polać je resztą likieru i nałożyć krem.

Z białek i reszty cukru ubić sztywna pianę, nałożyć ją do szprycki i wycisnąć na blachę 4 rozetki, piec ok 10 min w temp 180 stC, ułożyć da deserze. Udekorować laskami wanilii.