wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Deser Olgusi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nie pozwalam dzieciom jeść za dużo słodyczy, ale za tym deserem też przepadam.

Deser Olgusi

Składniki:

Deser Olgusi

 

  • 5 białek
  • 1 czubata łyżka żelatyny,
  • 4 łyżki kakao,
  • 10 łyżek cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania:

Deser Olgusi
Żelatynę zalewam zimną wodą, a gdy już napęcznieje to następnie ją gotuję. Masło rozpuszczam w rondelku na małym ogniu. Musimy poczekać, aż się ostudzi. Białka ubijam mikserem na pianę z odrobiną soli. Dodaje cukier oraz kakao. Na koniec dodaję ostudzone stopione masło i ostudzoną żelatynę. Bardzo delikatnie mieszam ze sobą. Wlewam do pucharków. Wstawiam do lodówki na kilka godzin. Gotowy deser posypuję odrobiną kakao. Smacznego.