SUPERPRZEPIS

Deser pistacjowy z bananami

  • 5
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Deser pistacjowy z bananami

Lekki i delikatny deser na bazie kremówki, serka mascarpone i lodów pistacjowych. Rozpływa się w ustach!

Składniki:

Deser pistacjowy z bananami

 

  • Na foremkę keksową, półokrągłą o wym. 35x10x5cm

 

  • 250ml śmietanki 30%
  • 1 serek mascarpone (250g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 350ml lodów pistacjowo- marcepanowych
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 banany
  • 1 opakowanie ciasteczek orito (kupione w Biedronce)
  • 8 kostek czekolady mlecznej
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Deser pistacjowy z bananami

Śmietanka

Deser pistacjowy z bananami
Śmietankę ubijamy, jak będzie sztywna dodajemy cukier puder, mieszamy

Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 200ml gorącej wody. Pozostawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mieszamy.

Serek

Deser pistacjowy z bananami
Do śmietanki dodajemy serek mascarpone, lody oraz tężejącą galaretkę

Do masy dodajemy ser mascarpone, miksujemy, stopniowo dodajemy lody, a na końcu mieszamy z zimną, tężejącą galaretką.

Banany

Deser pistacjowy z bananami
Do formy wykładamy połowę masy, banany i drugą część masy

Na spód formy wykładamy folię spożywczą, wylewamy połowę masy, układamy pokrojone w kostkę banany i przykrywamy drugą częścią masy.

Wykończenie:

Deser pistacjowy z bananami
Układamy ciastka, a jak stężeje dekorujemy rozpuszczoną czekoladą

Na końcu układamy obok siebie ciasteczka i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Gdy deser stężeje delikatnie przekładamy go na deskę, a wierzch dekorujemy rozpuszczoną, ale nie gorącą czekoladą.