Sposób przygotowania:
Mus o smaku pistacjowym
Ciastka umieszczamy w blenderze i miksujemy na proszek, rozpuszczamy masło i łączymy z ciastkami,przygotowujemy 4 pierscienie lub obręcze cukiernicze o średnicy 6-8 cm i rozkładamy ciastka z masłem na ich dnie,ucikając lekko łyżką, odstawiamy w zimne miejsce do zastygnięcia. W tym czasie na suchej patelni tostujemy kilka minut pistacje, a następnie wrzucamy do blendera i miksujemy tak długo aż wypuszczą z siebie olej,a całość będzie przypominać zieloną, lekko oleistą papkę. Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie, czekoladę ścieramy na tartce,śmietankę ubijamy na sztywno, odzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno, żółtka z cukrem na puszystą masę; do ubitych żółtek dodajemy pistacje, miksujemy, odciskamy z wody żelatynę i lekko podgrzewamy ją z odrobiną mleka do rozpuszczenia, dodajemy do żółtek,miksujemy, dodajemy od razu pianę z białek i bitą śmietankę, białą czekoladę i delikatnie wszystko łączymy; Wykładamy mus na wcześniej przygotowane spody z ciastek, wkładamy na 1h do zamrażalnika, a potem przenosimy do lodówki i przechowujemy w lodówce. Wyciagnąć 10-15 minut przed podaniem, posypać wierzch reszta zmiksowanych pistacji. Smacznego!
marietta
weronikaS