Sposób przygotowania:
Dietetyczne klopsiki z kurczaka
Kurczaka umyć, oddzielić mięso od kości, zdjąć skórę, mięso przepuścić przez maszynkę wraz z dokładnie odcisniętą bułką. Do zmielonego mięsa dodać białka, stopione masło,zieloną pietruszką i trochę startej gałki muszkatołowej bardzo dobrze wyrobić drewnianą łyżką. W czasie przyrządzania klopsików ugotować wywar z resztek kurczaka dodając włoszczyznę i sól po czym po ugotowaniu przecedzić i ponownie ustawić na ogniu czysty wywar. Z masy mięsnej uformować kulki wielkości kurzego jaja, włożyć na wrzący wywar, gotować 20 minut na słabym ogniu. W tym czasie przygotować sos beszamelowy: białą zasmażkę z mąki i masła rozprowadzić rosołem i mlekiem, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, mieszając pogotować na słabym ogniu 10 minut. Ugotowane klopsy wyjąć na talerz, polać sosem, posypać zieleniną. Do klopsików można podać ryż na sypko.