msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Dietetyczne pulpety rybne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lekkie pulpety rybne dla osób m.in. na diecie wątrobowej,np.po operacji pęcherzyka żółciowego.Wraz z sosem i ryżem stanowią smaczny obiad.

Dietetyczne pulpety rybne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dietetyczne pulpety rybne

 

  • na pulpety<
  • 1 filet z miruny średniej wielkości
  • 2 łyżki roztrzepanego jajka
  • 2 płaskie łyżki kaszy manny
  • 1 mała szczypta soli
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku świeżego lub mrożonego

 

  • na sos<
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 1 mała pietruszka
  • ok.10cm listka pora
  • 1 suszony liść selera (niekoniecznie)
  • 1\2 łyżeczki soli
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • połowa malutkiego listka laurowego
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 litra wody

Sposób przygotowania:

Dietetyczne pulpety rybne

Wstawić wodę, aby się zagotowała. W międzyczasie obrać i umyć marchew i pietruszkę , pokroić w kosteczkę i wrzucić do wody. Dołożyć ziele angielskie i kawałek listka laurowego, wypłukany listek pora i seler. Gotować a w międzyczasie przygotować pulpety. Mirunę bez skóry i ości zblendować lub zemleć. Wlać 2 łyżki roztrzepanego jajka i wsypać kaszę mannę, sól i posiekany koperek. Wyrobić masę ręką. Jeśli ryba ma zbyt dużo wody można dosypać kaszy manny. Formować pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. Gdy nasz wywar gotuje się ok. 20 minut wrzucać po jednym pulpecie nie przerywając wrzenia.Lekko zamieszać drewnianą łyżką, by nie uszkodzić pulpetów.gdy wypłyną na wierzch gotować jeszcze 15 minut. Wyjąć je łyżką cedzakową i przykryć,by nie stygły. Z wywaru wyjąć liść laurowy,por i seler. W małej ilości zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do wywaru. Mieszając gotować ok. 2 minut od czasu zagotowania, na małym ogniu. Wsypać koperek i wymieszać. Pulpety wystarczą na jedną porcję (8 sztuk), wraz z połową torebki ugotowanego ryżu, polane sosem koperkowym i warzywami z gotowania. Tak delikatnie przyprawione pulpety i sos mogą jeść osoby na diecie wątrobowej,osoby starsze i dzieci. Jako, że w internecie trudno znaleźć wskazówki,co wolno jeść przy diecie wątrobowej postanowiłam to trochę ułatwić, by inni mieli lżej niż ja zaraz po operacji.

Polecamy przepis na rosół warzywny z pulpetami. Pycha! >>>

Dietetyczne pulpety rybne
W garnku zagotować pokrojone warzywa wraz z przyprawami.
Dietetyczne pulpety rybne
Ze zblendowanej ryby,jajka,manny i koperku przygotować masę na pulpety.
Dietetyczne pulpety rybne
Z masy rybnej formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Dietetyczne pulpety rybne
Wrzucać pulpety do gotującego się wywaru.Gotować 15 minut po czym zagęścić sos.