Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Dietetyczne roladki z kurczaka z brokułem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Odchudzanie nie musi być nieprzyjemne. Wraz z nadejściem wiosny moja kuchnia stała się dużo bardziej lekka i kolorowa. Nadal jest też bardzo smaczna.

Dietetyczne roladki z kurczaka z brokułem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Dietetyczne roladki z kurczaka z brokułem

 

  • 3 piersi z kurczaka,
  • pół brokuła,
  • ząbek czosnku,
  • 3 łyżki ricotty,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 6 łyżek musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki tymianku
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Dietetyczne roladki z kurczaka z brokułem

Dietetyczne roladki z brokułem 1

Dietetyczne roladki z kurczaka z brokułem
Brokuła myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki

Brokuł dzielimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości.

Dietetyczne roladki z brokułem 2

Dietetyczne roladki z kurczaka z brokułem
Mięso przekrawamy wzdłuż za pomocą noża

Piersi przekrawamy wzdłuż, tak żeby powstał cienki płat mięsa.

Dietetyczne roladki z brokułem 3

Dietetyczne roladki z kurczaka z brokułem
Tłuczkiem lekko rozbijamy każdy płat mięsa

Każdy płat mięsa lekko rozbijamy tłuczkiem.

Dietetyczne roladki z brokułem 4

Dietetyczne roladki z kurczaka z brokułem
Oliwę z oliwek i musztardę dokładnie łączymy ze sobą

Oliwę z oliwek mieszamy z musztardą.

Dietetyczne roladki z brokułem 5

Dietetyczne roladki z kurczaka z brokułem
Do oliwy z musztardą dosypujemy tymianek

Do powstałej mieszanki dodajemy tymianek.

Dietetyczne roladki z brokułem 6

Dietetyczne roladki z kurczaka z brokułem
Marynatą smarujemy mięso

Tak powstałą marynatą smarujemy z każdej strony mięso.

Dietetyczne roladki z brokułem 7

Dietetyczne roladki z kurczaka z brokułem
Cebulę dymke bardzo drobno siekamy

Cebulę drobno siekamy. To samo robimy ze szczypiorkiem. Brokuł mieszamy z ricottą i czosnkiem (przeciśniętym przez praskę). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso wykładamy na folię aluminową. Wykładamy farsz. Zawijamy w roladkę. Szczelnie owijamy folią. Pieczemy 30-45 minut w 200 stopniach C. Na krótko przed pieczeniem odwijamy folię, żeby mięso się zrumieniło.


Tagi:

mięso kurczak