Sposób przygotowania:
Zapiekanka a la gyrosETAP 1:
Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa i odstawić na około 30 minut.
ETAP 2:
Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać kawałki fileta z kurczaka i całość usmażyć.
ETAP 3:
Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
ETAP 4:
Ogórki pokroić w talarki a paprykę w paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy a ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
ETAP 5:
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ryż, 3 łyżki majonezu, następnie polać ketchupem, posypać startym serem, wyłożyć kawałki fileta, kukurydzę, 3 łyżki majonezu, ponownie polać ketchupem i posypać serem, talarki ogórków, czerwoną paprykę, resztę żółtego sera i na końcu polać ketchupem.
ETAP 6:
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką z pietruszki.