Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Dip do szaszłyków Sarenki

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Pomidorowy, pikantny sos.

Dip do szaszłyków Sarenki

Składniki:

Dip do szaszłyków Sarenki

 

  • 1 spora cebula,
  • 3-4 sredniej wielkości zabki czosnku,
  • 2 lyzki masla krowiego,
  • 2 lyzki stolowe koncentratu pomidorowego,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (np. rozpuscic1 lyzke vegety w szkl.goracej wody),
  • 1 lyzka octu jabłkowego lub sok z cytryny (1-2 lyzki),
  • 2 lyzki stolowe sosu sojowego,
  • 1 lyzeczka papryki słodkiej w proszku,
  • 1 lyzka miodu,
  • pieprz czarny mielony (ma nadac ostrości),
  • aby zagęścić sos można dodac 1 lyzke maki ziemniaczanej,
  • cukier do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Dip do szaszłyków Sarenki
Cebule kroimy w drobna kostke i podsmazamy na masle. Gdy się zeszkli, dodajemy bulion, przecier pomidorowy i gotujemy przez kilka minut na malym ogniu. Nastepnie dodajemy miod i przyprawy, po czym dusimy jeszcze chwile, tak ok. 8 minut, a tuz przed zakonczeniem, zagęszczamy maka ziemniaczana i doprawiamy do smaku. Podawac z szaszłykami lub miesem z grilla. Gdy chcemy otrzymac wieksza porcje sosu, uzyjmy podwojnej ilosci skladnikow. Goraco polecam.

Tagi:

sosy dip sosy mak