Sposób przygotowania:
Dip hummus po żydowsku.
Groch namoczyć z 8 godz,następnie odcedzić,nie wylewając wody,w której się moczył.Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć,
dodać kurkumę i miękki groch i zalać wodą z moczenia powyżej poziomu grochu i doprowadzić do wrzenia,a potem zmniejszyć ogień i gotować tak długo,aż będzie gotowy(ok.1-1 1/2 godz).Zno-
-wu odcedzić i zachować wywar na potem.Groch rozgnieść widelcem,wlać kilka łyżek wywaru i zmiksować.Pasta powinna mieć konsystencję majonezu.Przełożyć do miski,dodać sól,pastę sezamową,sok z cytryny i dobrze wymieszać.Przełożyć do płaskiej miski i podawać przybrany natką pietruszki.
dodać kurkumę i miękki groch i zalać wodą z moczenia powyżej poziomu grochu i doprowadzić do wrzenia,a potem zmniejszyć ogień i gotować tak długo,aż będzie gotowy(ok.1-1 1/2 godz).Zno-
-wu odcedzić i zachować wywar na potem.Groch rozgnieść widelcem,wlać kilka łyżek wywaru i zmiksować.Pasta powinna mieć konsystencję majonezu.Przełożyć do miski,dodać sól,pastę sezamową,sok z cytryny i dobrze wymieszać.Przełożyć do płaskiej miski i podawać przybrany natką pietruszki.