marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Dip hummus po żydowsku.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Groch wymoczyć przez noc,cebulę i czosnek posiekać i podsma- -żyć,dodać kurkumę i groch namoczony,zalać wodą i gotować.Odcedzić i zmiksować

Dip  hummus po żydowsku.

Składniki:

Dip hummus po żydowsku.

 

  • 12 dag.grochu,
  • 1 cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 3 łyżeczki oleju,
  • 3 łyżki pasty sezamowej,
  • 2-4 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2łyżeczki kurkumy,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Dip hummus po żydowsku.
Groch namoczyć z 8 godz,następnie odcedzić,nie wylewając wody,w której się moczył.Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć,
dodać kurkumę i miękki groch i zalać wodą z moczenia powyżej poziomu grochu i doprowadzić do wrzenia,a potem zmniejszyć ogień i gotować tak długo,aż będzie gotowy(ok.1-1 1/2 godz).Zno-
-wu odcedzić i zachować wywar na potem.Groch rozgnieść widelcem,wlać kilka łyżek wywaru i zmiksować.Pasta powinna mieć konsystencję majonezu.Przełożyć do miski,dodać sól,pastę sezamową,sok z cytryny i dobrze wymieszać.Przełożyć do płaskiej miski i podawać przybrany natką pietruszki.