Diples - greckie faworki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciasto na te faworki nie zawiera cukru, jednak dzięki miodowej polewie są słodkie i smaczne. Nie są trudne do zrobienia.

Diples - greckie faworki

Składniki:

Diples - greckie faworki

 

 

Sposób przygotowania:

Diples - greckie faworki

ETAP 1:

Diples - greckie faworki
Mąkę mieszamy z solą, sodą oczyszczoną i jajkami

Do przesianej przez sito mąki dodajemy sól, sodę oczyszczoną i jajka. Mieszamy łyżką.

ETAP 2:

Diples - greckie faworki
Po dodaniu soku pomarańczowego ciasto dokładnie wyrabiamy

Następnie dodajemy sok pomarańczowy i wyrabiamy elastyczne ciasto.

ETAP 3:

Diples - greckie faworki
Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawamy prostokąty

Gotowe ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część cienko rozwałkowujemy na lekko obsypanej mąką stolnicy. Wycinamy prostokąty o wymiarach ok. 4 x 9 cm.

ETAP 4:

Diples - greckie faworki
Ciasto zwinięte w rulony smażymy w głębokim tłuszczu

Wszystkie prostokąty zwijamy w rulony. Smażymy w rozgrzanym oleju przez ok. 1 minutę z każdej strony. Wyciągamy łyżką cedzakową lub widelcem na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Jeszcze ciepłe faworki smarujemy podgrzanym miodem i posypujemy cynamonem.