Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Dla mojej babeczki wg Alberta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Walentynkowy wypiek mojego męża :)

Dla mojej babeczki wg Alberta

Składniki:

Dla mojej babeczki wg Alberta

 

  • 25 dkg margaryny
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,7 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki margaryny
  • 1 łyżka mleka 3,2%
  • 3 łyżki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Dla mojej babeczki wg Alberta
Margarynę rozpuszczam razem z czekoladą i chłodzę. Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Żółtka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do żółtek dodaję przestudzoną margarynę z czekoladą, mieszam, przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodaję żurawinę( odkładam łyżkę na później), po wymieszaniu z nią dodaję partiami pianę z białek delikatnie mieszając. Ciasto przelewam do formy. Piekę 45- 50 minut w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu dekoruję polewą i pozostałą żurawiną. Polewę przygotowuję rozpuszczając margarynę z cukrem pudrem i kakao, dodaję łyżkę mleka, całość mieszam dokładnie.

Tagi:

czekolada