Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Dla ochlody - pikantny torcik kanapkowy.

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Z podobna przekaska spotkalam sie na urlopie.Wyglada nie tak perfekcyjnie jak oryginal ale super smakuje - na upaly idealna.

Dla ochlody - pikantny torcik kanapkowy.

Składniki:

Dla ochlody - pikantny torcik kanapkowy.

 

  • pieczywo chrupkie typu Wasa / u mnie12 szt. /
  • 3/4 kostki sera Feta - ok.150 g
  • 1 opak. 250g Mascarpone
  • 1 opak. 200g ostrego serka typu Brunch o smaku chilli i papryki
  • 100g szynki Parma
  • rucola ok 30g
  • 1 zabek czosnku
  • pieprz
  • ew. chilli jezeli serek nie jest wystarczajaco pikantny
  • ponadto :
  • prostokatna foremka lub plastikowy pojemnik i do wylozenia papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Dla ochlody - pikantny torcik kanapkowy.
W miseczce przygotowujemy paste serowa : rozdrabniamy serek feta , dodajemy dwa pozostale serki i mieszamy - ja zmiksowalam . Dodajemy drobno pokrojony czosnek , pieprz i ewentualnie chilli. Calosc musi byc pikantna. Pluczemy i osuszamy rucole. Foremke wykladamy papierem do pieczenia . Kazdy "chlebek" smarujemy z jednej strony pasta /ok. 1 cm / i wykladamy dno foremki posmarowana strona do gory. Dalej ukladamy rucole , nastepnie plasterki szynki i na to posmarowany chlebek , ktory tym razem smarujemy z obu stron / od strony szynki - cieniej /. Czynnosc powtarzamy. Ostatnia warstwa to chlebek , ktorego na gorze juz nie smarujemy. Zdjecia zamieszcze na Forum. Calosc delikatnie przygniatamy i wstawiamy do zamrazalnika na ok 50 min. Po uplywie czasu wykladamy nasz "torcik" na deske lub duzy talerz i kroimy w plastry. Torcik kroi sie bez problemu.