Sposób przygotowania:
Döner Kebab
Liście kapust, ogórek i sałatę pociąć w cienkie paski, posypać bulionem i wymieszać. Pomidory pokroic w plasterki, a cebulę w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyc mięso z cebulą, przyprawić przyprawami i smażyć, aż będzie chrupiące (w przypadku mielonego mięsa, porozgniatać widelcem). Chleb podzielić na 4 cześći, przeciąć w zdłuż, by utworzyła się rozkładana "kanapka", podpiec w opiekaczu. Gdy chleb bedzie gorący napełnić mięsem i pozostałymi dodatkami. Polecany jest do kebabu sos jogurtowo-czosnkowy.
4 porcje - 851 kcal
4 porcje - 851 kcal
Gość
Gość
karolcia220
darek112
Gość
Gość
Gość
Proponuje inny sposób przygotowania mięsa. Przyprawić odpowiednio mięso (mieloną lub ciętą, wołowinę, baraninę lub drób) i ubić z niego bardzo zwarty kotlet i wrzucić go patelnie na małym płomieniu - w przypadku mięsa mielonego ilość zawartego w nim tłuszczu wystarczy do upieczenia mięsa. Zajmuje to trochę czasu ale dzięki temu smak mięsa odzwierciedla to czym powinien być kebab.
Jeśli chodzi o przyprawienie mięsa proponuje połączyć tradycyjnie arabskie przyprawy : Paprykę słodką, czili, kolendrę najlepiej mieloną, liście mięty, imbir, kardamon i w przypadku drobiu cynamon no i oczywiście czosnek.
Gość
matangini
a nie z baraniny?
Gość
Gość
pewnie stamtąd, skąd słownik czyli ze sklepu... pozdrawiam
bestkebab.pl
<a href=http://bestkebab.pl/">Przepis przepisy na kebab
samezlo666