Kebab egipski

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso dokładnie wymieszać z jajem, posiekaną cebulą i roztartym czosnkiem,

Kebab egipski

Składniki:

Kebab egipski

 

 

  • cebula

 

  • jajo

 

 

 

  • 12 cebulek

 

  • 2 łyżki oliwy

 

 

  • łyżeczka tymianku

 

 

  • pieprzSos:

 

 

  • mała cebula

 

  • szczypiorek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kebab egipski
Mięso dokładnie wymieszać z jajem, posiekaną cebulą i roztartym czosnkiem, przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Z masy uformować wałeczki długości 5 cm, grubości 2 cm. Nakładać na szpikulce po 2—3 wałeczki, przegradzając je pieczarkami, cebulkami i kawałkami papryki. Posmarować oliwą i upiec na ruszcie piekarnika lub usmażyć na patelni. Podawać z bułką albo ryżem i z przygotowanym wcześniej sosem jogurtowym. Jogurt wymieszać z drobno posiekanymi cebulą, papryką i szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić na 2 godz. do lodówki. Przed podaniem wlać do małych miseczek, aby każdy mógł maczać kebab w swojej porcji sosu. 100g - 165 kcal.