Sposób przygotowania:
Dobry sos bolognese
Sos bolonese najlepiej przygotować dzień przed podaniem. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że składniki dobrze się ze sobą połączyły i wymieniły aromatem. Na początek przygotowujemy mięso wołowe. Smażymy je na wolnym ogniu bez tłuszczu, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy posiekaną drobno cebulę oraz wcześniej obrane i posiekane pieczarki. Podczas podsmażania mięsa i pieczarek możemy przygotować pomidory. Należy je sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki. Następnie pozbawiamy je całego środka z pestkami i sam miąsz kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do garnka i doprawiamy solą oraz odrobiną cukru jeśli jest to potrzebne. Kiedy pomidory zaczynają się rozpadać wrzucamy do nich mięso oraz pieczarki. Dodajemy oregano oraz wyciśnięty czosnek i gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok 1,5 - 2 godziny. Im dłużej tym lepiej. Pomidory po długim gotowaniu wydobywają swój prawdziwy aromat. Nie trzeba przy nich stać. Wystarczy co jakiś czas zamieszać. Kiedy wszystkie smaki połączą się ze sobą, pomidory rozpadną tworząc gęsty sos, możemy z powodzeniem wykorzystać go do makaronu lub lasagne, a nawet do pizzy. Smacznego!