Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

,,Doceniony „ żurek :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Moja awersja do żurku była znana od lat .Gotowałam barszcz biały – żurku nie . Ugotowałam na delikatnym zakwasie .Pycha .

,,Doceniony „ żurek :

Składniki:

,,Doceniony „ żurek :

 

  • 1,5 litra delikatnego zakwasu na żurek
  • 8 ziemniaków średniej wielkości
  • 2 duże marchewki ekologiczne
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 6 małych surowych białych kiełbasek
  • 200 mll śmietanki ekologicznej
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

,,Doceniony „ żurek :
Ziemniaki i marchew obrać i umyć . Ziemniaki pokroić w drobną kostkę , a marchew utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Włożyć do garnka , zalać wodą i osolić . Zagotować. Z białych kiełbasek wycisnąć farsz i zrobić z niego kuleczki wielkości orzecha laskowego .Wrzucać na gotujący się wywar .Gotować wszystko razem 30 minut. Wlać do garnka żurek . Zagotować .Dodać śmietankę . Podawać posypany usiekaną natką pietruszki .Nie wszyscy przepadają za zapachem zakwasu na żurek. Można kupić gotowy ( ja przekonałam się do takiego w kartonikach,, Krakusa” )