Sposób przygotowania:
DOLMA - tureckie golabki -
Mieso, ryz, posiekana natke pietruszki, posiekane pomidory i cebule polaczyc ze soba, dodac przecier i przyprawy(wedlug uznania) wymieszac. Odstawic do lodowki na 10min. Liscie winogron umyc i obgotowac w osolonej wodzie. Ewentualne inne warzywa jak papryka, baklazan, cukinia etc.odciac 'czapeczki' z czapeczek 'odonki' zostawic do przykrycia wyjac caly srodek, umyc i napelniac farszem. Garnek wysmarowac przecierem i oliwa, ukladac przygotowana dolme, zalac woda na jedna szklanke ryzu przypadaja 2 szklanki wody, gotowac na malym ogniu pod przykryciem, gdy woda wchlonie w golabki znaczy gotowe. Gdy robisz 'yalan dolma' dodaj wiecej przypraw i pomidorow siekanych, nikt sie nie zorientuje ze nie ma tam miesa, powiem nawet ze sa lepsze bo bardziej miekkie.