Sposób przygotowania:
Domowa bagietka
Mleko zagotuj, dodaj masło i cukier , mieszaj do rozpuszczenia się składników. Wlej wszystko do miski, dolej letnią wodę i poczekaj aż wszystko lekko przestygnie. Następnie dodaj łyżeczkę soli, zamieszaj, później dodaj łyżeczkę drożdży, rozmieszaj aby nie zostały grudki. Wsyp 2 szklanki mąki i energicznie mieszaj, najlepiej mikserem. Gdy ciasto zgęstnieje, wyłóż je na stolnicę i podsypując mąką wyrabiaj, ale ciasto nie powinno być zbyt gęste. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie formuj podłóżne wałeczki,ułóż je na natłuszczonej blasze wyłożonej folią aluminiową i odczekaj jeszcze aby lekko podrosły. Przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do 230 st posmaruj bagietki olejem. Piecz około 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę na 200 st i piecz aż z wierzchu będą złociste. Po wyjęciu z piekarnika skrop bagietki z wierzchu wodą aby powstała chrupiąca skórka.
KasiaJulcia