goyaczek

goyaczek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Domowa bagietka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chrupiąca bagietka o mięciutkim miąższu, prosta w przygotowaniu , a satysfakcja gwarantowana!

Domowa bagietka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowa bagietka

 

  • Składniki na 2 średnie bagietki :
  • pół szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka masła
  • pół szklanki letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka drożdży w proszku
  • 2 - 2,5 szklanki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Domowa bagietka
Mleko zagotuj, dodaj masło i cukier , mieszaj do rozpuszczenia się składników. Wlej wszystko do miski, dolej letnią wodę i poczekaj aż wszystko lekko przestygnie. Następnie dodaj łyżeczkę soli, zamieszaj, później dodaj łyżeczkę drożdży, rozmieszaj aby nie zostały grudki. Wsyp 2 szklanki mąki i energicznie mieszaj, najlepiej mikserem. Gdy ciasto zgęstnieje, wyłóż je na stolnicę i podsypując mąką wyrabiaj, ale ciasto nie powinno być zbyt gęste. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie formuj podłóżne wałeczki,ułóż je na natłuszczonej blasze wyłożonej folią aluminiową i odczekaj jeszcze aby lekko podrosły. Przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do 230 st posmaruj bagietki olejem. Piecz około 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę na 200 st i piecz aż z wierzchu będą złociste. Po wyjęciu z piekarnika skrop bagietki z wierzchu wodą aby powstała chrupiąca skórka.
Domowa bagietka
Do ciepłych mokrych składników wsyp mąkę
Domowa bagietka
Poczekaj aż uformowane bagietki lekko podrosną
Domowa bagietka
W trakcie pieczenia może byc konieczne odwrócenie blachy z bagietkami