aniol1984

aniol1984

Kucharz
[Przepisów: 14]

Domowa drożdżówka z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drożdżówki smakują jeszcze lepiej gdy są oblane polewą lukrową

Domowa drożdżówka z bakaliami

Składniki:

Domowa drożdżówka z bakaliami

 

  • ½ kg maki,
  • 20 dkg cukru
  • 15 dkg masła ,
  • 1 szklanka mleka
  • 6 dkg drożdży,
  • 4 żółtka
  • 1 laska wanilii
  • 10 dkg rodzynek ,
  • 10 dkg mielonych orzechów
  • 10 dkg smażonej skórki pomarańczowej w cukrze
  • szczypta soli,
  • masło do formy,
  • białko do smarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Domowa drożdżówka z bakaliami
Rodzynki moczyć 10 min w gorącej wodzie. Mleko zagotować z rozciętą laska wanilii. Przygotować ciasto drożdżowe. Zrobić rozczyn z roztartych drożdży łyżki mleka. Dodać 2 łyżki mąki, Wymieszać odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło . Żółtka z odrobiną soli i cukru rozetrzeć na puch. Tłuszcz roztopić.Bakalie oprószyć mąka. Gdy rozczyn jest wyrośnięty wymieszać go z mąką i masą jajeczno cukrową .Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz .Wyrabiać aż ciasto będzie lśniące i będzie odstawać od ścianek naczynia. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub smarować masłem Rodzynki i skórkę pomarańczową orzechy, migdały dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia., przykryć ściereczką.Wyrośnięte smarować roztrzepanym białkiem. Piec ok. 50 min w temp. 200 stopni

Tagi:

ciasto mak