Sposób przygotowania:
Domowa drożdżówka z bakaliami
Rodzynki moczyć 10 min w gorącej wodzie. Mleko zagotować z rozciętą laska wanilii. Przygotować ciasto drożdżowe. Zrobić rozczyn z roztartych drożdży łyżki mleka. Dodać 2 łyżki mąki, Wymieszać odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło . Żółtka z odrobiną soli i cukru rozetrzeć na puch. Tłuszcz roztopić.Bakalie oprószyć mąka. Gdy rozczyn jest wyrośnięty wymieszać go z mąką i masą jajeczno cukrową .Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz .Wyrabiać aż ciasto będzie lśniące i będzie odstawać od ścianek naczynia. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia.Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub smarować masłem Rodzynki i skórkę pomarańczową orzechy, migdały dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia., przykryć ściereczką.Wyrośnięte smarować roztrzepanym białkiem. Piec ok. 50 min w temp. 200 stopni