hanias

hanias

Kuchcik
[Przepisów: 1]

domowa Haniuta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Danie smaczne, ale z kategorii bomby kalorycznej

domowa Haniuta

Składniki:

domowa Haniuta

 

  • 4 duże tortowe wafle
  • 1 kostka prawdziwego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka płynnego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • ok. 25 - 30 dag orzechów włoskich (mogą być inne wg smaku i upodobania)
  • sparzone rodzynki ok. 15 - 20 dag

 

Sposób przygotowania:

domowa Haniuta
1. Masło, mleko, cukier, mleko płynne, kakao zagotować mieszając. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Do masy dodać mleko w proszku. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach. 3. Dodać pokruszone ręką 2 wafle, rodzynki, orzechy - wszystko wolno wymieszać. 4. Jeden duży wafel położyć na folii spożywczej. Rozłożyć na nim równo przygotowaną masę.Przycisnąć ostatnim (czwartym) waflem. Obwiązać dookoła folią i równomiernie dociskać wafle z obu stron. Uwaga na wysuwającą się masę spod wafla. Przez folię wsuwać ją spowrotem na miejsce. 5. Odstawić w zimne miejsce (do lodówki, do zimnej spiżarni) do wychłodzenia i stężenia masy. 6. Na wierzchnim waflu można zrobić dekoracje. 7. Wafle wkruszane do masy można zastąpić zwykłymi herbatnikami ok. 4 małe paczki. 8. Smacznego!.