p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Moja domowa kiełbasa suszona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na pyszną domową kiełbasę wędzoną

Moja domowa kiełbasa suszona

Składniki:

Moja domowa kiełbasa suszona

 

  • 4 kg łopatki bez kości,
  • 2 kg boczku surowego,
  • 1 kg wołowiny,
  • 1 litra wody,
  • 2 dag majeranku,
  • 6 łyżek soli,
  • pieprz do smaku
  • 1 główka czosnku,
  • 4 mb jelit

 

Sposób przygotowania:

Moja domowa kiełbasa suszona
Mięso z boczku, łopatki i wołowiny pokroić w kostkę, zmielić w maszynce o grubych oczkach, dodać całą główkę czosnku przeciśniętego przez praskę czosnek i przyprawy - soli ok. 6 łyżek, 2 dag majeranku i pieprzu wg smaku, dodać ok. 1 litra przegotowanej wody i dokładnie wyrobić masę ręką. Odstawić na godzinę. Jelita odmoczyć w wodzie, nałożyć na lejek masarski nałożony na maszynkę do mięsa, nakładając masę mięsną formować kiełbasy w jelitach zabezpieczając je na końcówkach. Wynieść kiełbasę do zimnego miejsca na 24 godziny do obeschnięcia. Następnie wędzić w wędzarni dymem z drewna olchowego 8 godzin. Po uwędzeniu powiesić na klamrach do weków i suszyć.