Sposób przygotowania:
Moja domowa kiełbasa suszona
Mięso z boczku, łopatki i wołowiny pokroić w kostkę, zmielić w maszynce o grubych oczkach, dodać całą główkę czosnku przeciśniętego przez praskę czosnek i przyprawy - soli ok. 6 łyżek, 2 dag majeranku i pieprzu wg smaku, dodać ok. 1 litra przegotowanej wody i dokładnie wyrobić masę ręką. Odstawić na godzinę. Jelita odmoczyć w wodzie, nałożyć na lejek masarski nałożony na maszynkę do mięsa, nakładając masę mięsną formować kiełbasy w jelitach zabezpieczając je na końcówkach. Wynieść kiełbasę do zimnego miejsca na 24 godziny do obeschnięcia. Następnie wędzić w wędzarni dymem z drewna olchowego 8 godzin. Po uwędzeniu powiesić na klamrach do weków i suszyć.