Sposób przygotowania:
Tradycyjna prawdziwa kiełbasa domowa
Mięso pokroić na grube kawałki. Przemieszać z mieszać z mieloną kolendrą, zielem angielskim, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posolić oraz przemieszać z jednym opakowaniem soli do peklowania. Włożyć do lodówki na około 48 godzin. Dodać dwie zmiksowane cebule oraz doprawić pieprzem i odstawić na kolejne kilka godzin do lodówki. W międzyczasie ugotować na miękko skórki wieprzowe. Ostudzone zmielić przez bardzo drobne oczka. Potem podobnie słoninę. Mięso najlepiej zmielić przez maszynkę z sitkiem o oczkach o średnicy 1 cm. Wymieszać mięso ze słoniną i skórkami. Wlać szklankę wywaru ze skórek i wyrobić na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem - pamiętać, że lepiej zostawić niedosolone , bo w trakcie wędzenie lub gotowania wytopi się tłuszcz i kiełbasa będzie za słona. Jelita wypłukać z soli. Założyć na maszynkę końcówkę do kiełbasy, naciągnąć jelita i nabić je mięsem. Kiełbasę wersji białej można od razu smażyć na grillu, albo gotować. Kiełbasę przeznaczoną do wędzenia wędzić około 4 godzin na drewnie wiśniowym.
iwa643
evita0007
Ania Hosz