Sposób przygotowania:
Kremówki z bitą śmietaną
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 2 blachy ( u mnie 22 x 26 ) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozdziewamy na 2 kawałki. Kładziemy płaty ciasta na przygotowane blachy , nakłuwamy widelcem i zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej. Wkładamy do nagrzanego na 200 C piekarnika na ok. 25-30 minut , do uzyskania złotego koloru. W trakcie pieczenia ciasto rośnie i idzie do góry - te nierówności należy przekłuwać nożem , tak by ciasto nie urosło do góry ( ma być wypieczone , ale raczej płaskie ). Upieczone odstawiamy do przestudzenia na kratkę.
MASA BUDYNIOWA: W garnku gotujemy 3/4 szklanki mleka z cukrem. Po zagotowaniu dolewamy do niego śmietanę 36% i ziarenka wydrążone z wanilii. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. W osobnym garnku miksujemy resztę mleka z żółtkami , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Wlewamy do zagotowanej masy waniliowej i gotujemy budyń - cały czas mieszamy , by krem zgęstniał i nie zrobiły się grudki. Przykrytą folią spożywczą ( by nie zrobiła się " skorupa " na wierzchu ) i odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
CAŁOŚĆ : Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy pierwszy upieczony blat ( nakłuwaną stroną do góry ). Delikatnie zalewamy masą budyniową i wygładzamy powierzchnię. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 - 1,5 godziny. Po tym czasie przygotowujemy masę śmietanową.
MASA ŚMIETANOWA : Żelatynę rozpuszczamy w ok. 2 łyżkach wrzątku. Śmietanę 36% ubijamy , dodając pod koniec cukier i przestudzoną , rozpuszczoną żelatynę.
CAŁOŚĆ : Masą śmietanową pokrywamy zastygniętą warstwę budyniową i pokrojonym na 6 kawałków ciastem francuskim ( nakłuwaną stroną do dołu ). Obficie oprószamy cukrem pudrem i odstawiamy do przegryzienia. Smacznego!
MASA BUDYNIOWA: W garnku gotujemy 3/4 szklanki mleka z cukrem. Po zagotowaniu dolewamy do niego śmietanę 36% i ziarenka wydrążone z wanilii. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. W osobnym garnku miksujemy resztę mleka z żółtkami , mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Wlewamy do zagotowanej masy waniliowej i gotujemy budyń - cały czas mieszamy , by krem zgęstniał i nie zrobiły się grudki. Przykrytą folią spożywczą ( by nie zrobiła się " skorupa " na wierzchu ) i odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
CAŁOŚĆ : Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy pierwszy upieczony blat ( nakłuwaną stroną do góry ). Delikatnie zalewamy masą budyniową i wygładzamy powierzchnię. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 - 1,5 godziny. Po tym czasie przygotowujemy masę śmietanową.
MASA ŚMIETANOWA : Żelatynę rozpuszczamy w ok. 2 łyżkach wrzątku. Śmietanę 36% ubijamy , dodając pod koniec cukier i przestudzoną , rozpuszczoną żelatynę.
CAŁOŚĆ : Masą śmietanową pokrywamy zastygniętą warstwę budyniową i pokrojonym na 6 kawałków ciastem francuskim ( nakłuwaną stroną do dołu ). Obficie oprószamy cukrem pudrem i odstawiamy do przegryzienia. Smacznego!