alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Ciasto kubanka z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Efektowne, wilgotne z delikatnym kremem ciasto nie tylko na niedziele. Przełamane kwaśnym smakiem z powideł śliwkowych.

Ciasto kubanka z bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kubanka z bitą śmietaną

 

  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
  • Krem
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g margaryny
  • 3 łyżki nutelli
  • Bita śmietana
  • 0,5 l kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szkl wody
  • Dodatkowo
  • herbatniki szkolne
  • powidła śliwkowe
  • kawa mielona
  • czekolada

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kubanka z bitą śmietaną

Biszkopt: mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Gdy masa będzie sztywna dodawać porcjami mąkę z kakao i proszkiem i delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 36*25 cm i piec w 180 stopniach około 25 minut. Biszkopt ostudzić. Krem: żółtka, cukier i mąki zmiksować w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko wylać mieszankę i zagotować. Zdjąć, przykryć folią spożywczą i ostudzić. Margarynę utrzeć do białości dodawać porcjami zimny budyń i nutellę cały czas ucierając. Bita śmietana: zimną kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i chwilkę zmiksować. Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie i wlewać wolnym strumieniem do ubitej śmietany cały czas miksując na średnich obrotach. Przełożenie ciasta: biszkopt, krem, warstwa herbatników, posmarować cienko powidłami, druga warstwa herbatników, bita śmietana. Schłodzić i przed podaniem oprószyć kawą i wiórkami z czekolady


Polecamy przepis na bananowe ciasto z czekoladą >>>

Ciasto kubanka z bitą śmietaną
biszkopt po upieczeniu ostudzić i zdjąć z dołu papier
Ciasto kubanka z bitą śmietaną
z margaryny i zimnego budyniu przygotować krem
Ciasto kubanka z bitą śmietaną
na biszkopt wyłożyć krem herbatniki powidła i ponownie herbatniki
Ciasto kubanka z bitą śmietaną
zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i dodac rozpuszczoną żelatynę