Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Kremówka biszkoptowo-truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Biszkopt z kremową masa truskawkową i puszystą bitą śmietaną, smak nie do opisania słowami. Polecam.

Kremówka biszkoptowo-truskawkowa

Składniki:

Kremówka biszkoptowo-truskawkowa

Biszkopt

  • 5 jajka
  • 160 g mąki
  • 170 g cukru
  • łyżka oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa truskawkowa

  • 1 kg truskawek
  • 200 g cukru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 budynie śmietankowe
  • 180 ml wody

bita śmietana

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka żelatyny
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

Kremówka biszkoptowo-truskawkowa
Z jajek, mąki, cukru, oleju i proszku do pieczenia przygotuj ciasto biszkoptowe, ciasto przelej do brytfanny i piecz 30min w 170stop. Upieczony biszkopt zetnij o 1/3 wysokości, uzyskane w ten sposób ścinki wysusz w piekarniku.

Zmiksowane truskawki przelej do rondelka dodaj cukier i galaretki, kiedy całość zacznie się lekko gotować dodaj budyń rozpuszczony w wodzie a potem zagotuj całość.

Tężejącą masę wylej na biszkopt i odstaw do całkowitego zastygnięcia, w misce ubij śmietankę z cukrem i rozpuszczoną w wodzie żelatyną po czym wylej ją na masę truskawkową.

Wysuszone skrawki biszkopta pokrusz i przy pomocy sitka obficie posyp nimi wierzch ciasta.