Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Maślana rumiana chałka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczny przepis na delikatną i maślaną chałkę, doskonała z dodatkiem dżemu, powideł lub masła orzechowego.

Maślana rumiana chałka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maślana rumiana chałka

 

 

Sposób przygotowania:

Maślana rumiana chałka
Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami. Do miski przełożyć resztę składników - mąkę, cukier, sól i wymieszać. Dodać roztrzepane jajka, roztopione masło, połączyć z wodą wymieszaną z drożdżami. Zagnieść ciasto stopniowo dolewając mleko. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny, aż wyrośnie, w czasie wyrastania uderzyć w ciasto dwa razy. Następnie wyrobić je raz jeszcze na stolnicy. Ciasto podzielić na 2 części, a każdą z nich na 3 złączone u góry pasy. Z kawałków ciasta zapleść „warkocz”. Przełożyć chałki na blachę/do formy/prodiża wyłożonego papierem do pieczenie, odstawić na ok. 35 minut do tzw. „napuszenia”. Posmarować chałkę żółtkiem i piec ok. 30-35 min. w temp. 190st. C. aż będzie rumiana. 
Maślana rumiana chałka
Składniki ciasta dokładnie zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.
Maślana rumiana chałka
Ciasto wyrobić raz jeszcze i podzielić na warkocze.
Maślana rumiana chałka
Ciasto zapleść i odstawić do wyrośnięcia.
Maślana rumiana chałka
Posmarować ciasto żółtkiem i piec ok. 30-35 min.