Sposób przygotowania:
Maślana rumiana chałka
Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami. Do miski przełożyć resztę składników - mąkę, cukier, sól i wymieszać. Dodać roztrzepane jajka, roztopione masło, połączyć z wodą wymieszaną z drożdżami. Zagnieść ciasto stopniowo dolewając mleko. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny, aż wyrośnie, w czasie wyrastania uderzyć w ciasto dwa razy. Następnie wyrobić je raz jeszcze na stolnicy. Ciasto podzielić na 2 części, a każdą z nich na 3 złączone u góry pasy. Z kawałków ciasta zapleść „warkocz”. Przełożyć chałki na blachę/do formy/prodiża wyłożonego papierem do pieczenie, odstawić na ok. 35 minut do tzw. „napuszenia”. Posmarować chałkę żółtkiem i piec ok. 30-35 min. w temp. 190st. C. aż będzie rumiana.
gosiapiotrek23