migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Domowa pizza XL

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Domowa pizza w rozmiarze XL na cienkim cieście. Proste dodatki a mega wyżerka dla całej rodzinki.Polecam i życzę smacznego.

Domowa pizza XL Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa pizza XL

 

  • 3 czubate szklanki mąki
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka letrniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • duża szczypta soli
  • 3-4 łyżki keczupu
  • 1 cebula
  • 6-8 plasterków szynki
  • 3-4 pieczarki
  • przyprawa do pizzy po sycylijsku
  • 6 pomidorków cherry
  • 1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach
  • ser żółty do posypania

 

Sposób przygotowania:

Domowa pizza XL
W miseczce wymieszać keczup i przyprawę do pizzy i odstawić (ja dałam przyprawę Kamis). Mąkę wysypać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem. W letniej wodzie rozpuścić drożdże. W mące zrobić wgłębienie, wlewać wodę z rozpuszczonymi drożdżami i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, ewentualnie można dodać nieco więcej wody. Ciasto posypać maką i odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Potem rozwałkować na duży prostokąt, ja zrobiłam na wielkość blaszki od piekarnika. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć rozwałkowane ciasto. Posmarować przygotowanym wcześniej keczupem. Rozłożyć w kolejności następujące dodatki: cebulę pokrojoną w drobną kostkę, starte pieczarki, szynkę pokrojoną w paseczki, pomidorki pokrojone w ćwiartki oraz mozzarellki przekrojone na pół. Całość posypac startym żółtym serem. Pizzę odstawić na 30 minut a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C funkacja góra-dół i piec ok 30-40 minut.
Domowa pizza XL
Etap 1 W miseczce wymieszać keczup i przyprawę do pizzy i odstawić
Domowa pizza XL
Etap 2 Ciasto posypać maką i odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce.
Domowa pizza XL
Etap 3 Ciasto posmarować keczupem i rozłożyć dodatki
Domowa pizza XL
Etap 4 Posypać startym serem i wstawić do piekaranika.