slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Rolada z boczku na kanapki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowa wędlina na kanapki. Jest trochę tłusta bo to w końcu boczek. Ale świetnie smakuje z dodatkiem świeżych warzyw i domowym chlebkiem.

Rolada z boczku na kanapki

Składniki:

Rolada z boczku na kanapki

 

  • 1 kg chudego boczku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • sznurek do zawinięcia

Sposób przygotowania:

Rolada z boczku na kanapki
Mięso myjemy i osuszamy. Ścinamy tłuszcz (można z niego zrobić domowy smalec).

Do miseczki wsypujemy sól, pieprz, rozmaryn, tymianek i paprykę, mieszamy. Taką mieszanką przypraw nacieramy mięso z obu stron. Zwijamy boczek w roladę dość ściśle i obwiązujemy sznurkiem.

Odstawiamy mięso do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut pod przykryciem.

Zlewamy tłuszcz który się wytopił i wstawiamy do pieczenia bez przykrycia również na 40 minut.

Po upieczeniu studzimy mięso i jeśli ma być na kanapki to kroimy zimną roladę na plasterki.