Sposób przygotowania:
Rolada z boczku na kanapki
Mięso myjemy i osuszamy. Ścinamy tłuszcz (można z niego zrobić domowy smalec).
Do miseczki wsypujemy sól, pieprz, rozmaryn, tymianek i paprykę, mieszamy. Taką mieszanką przypraw nacieramy mięso z obu stron. Zwijamy boczek w roladę dość ściśle i obwiązujemy sznurkiem.
Odstawiamy mięso do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut pod przykryciem.
Zlewamy tłuszcz który się wytopił i wstawiamy do pieczenia bez przykrycia również na 40 minut.
Po upieczeniu studzimy mięso i jeśli ma być na kanapki to kroimy zimną roladę na plasterki.
Do miseczki wsypujemy sól, pieprz, rozmaryn, tymianek i paprykę, mieszamy. Taką mieszanką przypraw nacieramy mięso z obu stron. Zwijamy boczek w roladę dość ściśle i obwiązujemy sznurkiem.
Odstawiamy mięso do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut pod przykryciem.
Zlewamy tłuszcz który się wytopił i wstawiamy do pieczenia bez przykrycia również na 40 minut.
Po upieczeniu studzimy mięso i jeśli ma być na kanapki to kroimy zimną roladę na plasterki.