IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Domowa szyneczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Idealna domowa wędzona - soczysta szyneczka idealna do kanapek jak i jako dodatek na przykład do sałatek.

Domowa szyneczka

Składniki:

Domowa szyneczka

Szynka

Sposób przygotowania:

Domowa szyneczka
Szynkę myjemy i oczyszczamy z błonek, a następnie osuszamy. Szynkę nacinamy w kilku miejscach wkładając w otworki ząbki czosnku. Przyprawy mieszamy ze sobą, a następnie nacieramy szynkę olejem i dokładnie smarujemy mieszanką przypraw. Tak przygotowaną szyneczkę umieszczamy w siatce do wędlin a następnie wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.

Po tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę, a następnie ją solimy. Do takiej solanki wkładamy mięsko i pozostawiamy na tydzień pod przykryciem, wodę można od czasu do czasu zamieszać.

Po wyciągnięciu szyneczkę pozostawiam do obcieknięcia a następnie umieszczam w wędzarni - tu już każdy wędzi według własnych upodobań.

Wodę gotujemy, a następnie wkładamy do niej szynkę i zmniejszamy ogień. Parzymy ją około godziny, a po tym czasie wkładamy do zimnej wody na ok 20-30 min.

Po takiej "kuracji" pozostawiamy szyneczkę do obcieknięcia.

Smacznego !!

Tagi:

szynka