Sposób przygotowania:
Domowa szyneczka
Szynkę myjemy i oczyszczamy z błonek, a następnie osuszamy. Szynkę nacinamy w kilku miejscach wkładając w otworki ząbki czosnku. Przyprawy mieszamy ze sobą, a następnie nacieramy szynkę olejem i dokładnie smarujemy mieszanką przypraw. Tak przygotowaną szyneczkę umieszczamy w siatce do wędlin a następnie wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Po tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę, a następnie ją solimy. Do takiej solanki wkładamy mięsko i pozostawiamy na tydzień pod przykryciem, wodę można od czasu do czasu zamieszać.
Po wyciągnięciu szyneczkę pozostawiam do obcieknięcia a następnie umieszczam w wędzarni - tu już każdy wędzi według własnych upodobań.
Wodę gotujemy, a następnie wkładamy do niej szynkę i zmniejszamy ogień. Parzymy ją około godziny, a po tym czasie wkładamy do zimnej wody na ok 20-30 min.
Po takiej "kuracji" pozostawiamy szyneczkę do obcieknięcia.
Smacznego !!
Po tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę, a następnie ją solimy. Do takiej solanki wkładamy mięsko i pozostawiamy na tydzień pod przykryciem, wodę można od czasu do czasu zamieszać.
Po wyciągnięciu szyneczkę pozostawiam do obcieknięcia a następnie umieszczam w wędzarni - tu już każdy wędzi według własnych upodobań.
Wodę gotujemy, a następnie wkładamy do niej szynkę i zmniejszamy ogień. Parzymy ją około godziny, a po tym czasie wkładamy do zimnej wody na ok 20-30 min.
Po takiej "kuracji" pozostawiamy szyneczkę do obcieknięcia.
Smacznego !!