alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Szynka wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie ma nic lepszego jak pyszna, lekko pikantna domowa szyneczka. Szynka zrobiona w domu to pewność, że nie ma w niej żadnych polepszaczy i konserwantów.

Szynka wieprzowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szynka wieprzowa

 

 

Sposób przygotowania:

Szynka wieprzowa
Do wody dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Zagotować, do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Odłożyć w zimne miejsce do wystudzenia. Do zimnej wody włożyć oczyszczone i umyte mięso, przykryć i odłożyć do lodówki na minimum 5 dni. Raz dziennie obrócić mięso żeby się równomiernie peklowało. Mięso wyjąć z zalewy i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski wlać 5 łyżek oleju rzepakowego. Dodać pół łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem oraz pomijając imbir dodać przyprawy z zestawu ( jeśli chcemy by szynka była mniej pikantna dodajmy połowę opakowania płatków chilli) i dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, odłożyć na godzinę do lodówki. Włożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie związać i piec w nagrzanym piekarniku na 160 stopni około 90 minut. Wyjąć i zostawić w rękawie około 15 minut. Po tym czasie rozciąć rękaw i pozostawić do wystudzenia.
Szynka wieprzowa
przyprawy dodać do oleju i dokładnie wymieszać
Szynka wieprzowa
mięso natrzeć marynatą i włożyć na godzinę do lodówki