Sposób przygotowania:
Domowa szyneczka
wspaniala domowa szyneczka - doskonala na nadchodzące świeta! :) 2 dni przed planowanym pieczeniem robimy marynate. W zależnosci od wielkosci miesa ilosc marynaty bedzie ropzna, ale ta jest na takiej sredniej wielkosci mieso ok 2 kg (moja miala 1,80kg) do miski wlewamy szkalnke dobrego oleju, do tego dodajemy zgnieciony czosnek z calej dużej pałki, dodajemy duzą garść majeranku, 4 liscia laurowe, dosc duzą ilosc pieprzu 2 łyzeczki soli, poł łyzki jarzynki, bierzemy ok 10 ziarenek ziela angieslkiego i je lekko tłuczemy i rowniez dodajemy, dodajemy jeszcze nieco bazyli i innych ziol jesli ktos lubi. do miski z marynata wkladamy mieso i dokladnie je oblewamy przygotowanym roztworem, wstawiamy do lodowki i ok 8-10 razy w ciagu tych dwoch dni trzeba je obrócic, mozna tez nieco dosolic jesli straci smak. Po ok 48h wkladamy mieso razem z cala marynata do specjalnego rękawa kuchennego i pieczemy ok 2 godziny
wio