suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Domowa szyneczka wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szynka domowa pieczona. Polecam.

Domowa szyneczka wieprzowa

Składniki:

Domowa szyneczka wieprzowa

 

  • 1 kg szynki wieprzowej;
  • 2 łyżki margaryny do pieczenia;
  • 1/2 łyżeczki oregano, bazylii, tymianku, mięty i estragonu;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 3 cebule;
  • szczypta pieprzu mielonego, ziela angielskiego;
  • sól;
  • 2 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Domowa szyneczka wieprzowa
Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć mięso dokładnie solą. Na patelni stopić margarynę dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, przyprawy. Na osobnej patelni podsmażyć cebule. Podsmażonymi ziołami z czosnkiem natrzeć dokładnie mięso z każdej strony. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego z wodą na wierzch mięsa ułożyć podsmażoną cebulę, lekko posolić z wierzchu. Piec w tem 200oC przez ok 1h (po tym czasie należy spr czy mięso już jest miękkie, jeżeli nie to należy przedłużyć czas pieczenia). Po upieczeniu podawać z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.

Tagi:

szynka