Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Domowa szynka pieczona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tak przygotowana szynka idealna jest na kanapki. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Domowa szynka pieczona

Składniki:

Domowa szynka pieczona

 

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki oliwy
  • sól ziołowa
  • pieprz czarny mielony
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka przecieru paprykowego ekologicznego
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

Domowa szynka pieczona
Szynkę myjemy i osuszamy. Kostkę rosołową rozcieramy w oliwie, dodajemy roztarty czosnek, przecier paprykowy, sól ziołową, pieprz czarny mielony, słodką paprykę w proszku i majeranek. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na noc. Następnie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy niewielką ilością wody i pieczemy przez około 90- 100 minut w temp. 180 stopni.