monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kombinowana wuzetka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Gdy zabrałam się do przygotowania ciasta okazało się, że zbyt mało sera kupiłam i musiałam improwizować z tym co miałam w lodówce i tak powstało bardzo smaczne ciasto:) Zapraszam serdecznie:)

Kombinowana wuzetka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kombinowana wuzetka

 

 

Sposób przygotowania:

Kombinowana wuzetka

Ciasto:

Kombinowana wuzetka
W misce wymieszać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia.

W misce wymieszać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia.

ETAP 2:

Kombinowana wuzetka
jajka utrzeć z cukrem a potem dodawać po jajku

Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem. Następnie dodawać po 1 jajku cały czas ucierając mikserem.

ETAP 3:

Kombinowana wuzetka
dodać sypkie składniki i dobrze wymieszać

Na koniec dodać sypkie składniki i dobrze zmiksować z resztą. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem. Piec w 180 st około 30-40 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przeciąć poprzecznie na pół.

Masa:

Kombinowana wuzetka
ser zbldenować z jogurtem i cukrem na gładko

Do miski przełożyć ser i śmietanę. Utrzeć mikserem. Dodać cukier i ucierać aż się rozpuści. Następnie dołożyć jogurt naturalny i zamienić mikser na blender. Bledować około 5 minut aż masa stanie się gładka. Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach wody. Połączyć z masą serowo-jogurtową.

ETAP 5:

Kombinowana wuzetka
W osobnej misce kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać ją z wcześniejszą masą.

W osobnej misce kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać ją z wcześniejszą masą.

Wykonanie:

Kombinowana wuzetka
na ciasto nalożyć dżem a potem serowy krem

Na talerz wyłożyć pierwszy krążek czekoladowego ciasta. Rozsmarować powidła śliwkowe a potem nałożyć i rozsmarować 2/3 kremu. Nałożyć drugi krążek ciasta, lekko docisnąć i rozsmarować resztę kremu. Wstawić do lodówki na noc.

Polewa:

Kombinowana wuzetka
W miseczce wymieszać kakao. Cukier puder i mleko na gładką pastę.

W miseczce wymieszać kakao. Cukier puder i mleko na gładką pastę.

ETAP 8:

Kombinowana wuzetka
do rozpuszczonej żelatyny dodać margarynę i też ją rozpuścic

Do rondelka wsypać żelatynę i zalać ją wodą. Zostawić do napęcznienia. Następnie postawić na małym ogniu i ogrzewać do rozpuszczenia. Dodać margarynę i cały czas mieszając ogrzewać do rozpuszczenia tłuszczu. Gdy to nastąpi natychmiast zdjąć z ognia i powoli wlewać do kakaowej pasty. Delikatnie ostudzić i polać wuzetkę. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Smacznego!