pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Tradycyjna wuzetka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tradycyjne ciasto znane od bardzo dawna,robione jeszcze przez moją mamę.Nie jest zbyt skomplikowane w przygotowaniu a bardzo ładnie prezentujące się i smaczne.

Tradycyjna wuzetka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjna wuzetka

 

  • Składniki na ciasto:
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 3 łyżki wody

 

  • Składniki na masę:
  • 1/2 litra schłodzonej śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Tradycyjna wuzetka
Przygotowanie ciasta :

Masło, cukier, wodę i kakao wkładamy do garnka i stawiamy na ogień, doprowadzamy do rozpuszczenia i gotujemy 5 min. Odstawiamy do ostudzenia a następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę,proszek i sodę, dobrze miksujemy. Z białek ubijamy pianę na sztywno i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę ,równo rozsmarowujemy. Pieczemy w 180 stopniach do efektu suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowanie masy:

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Wcześniej żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia a następnie dodajemy troszkę gorącej wody i rozpuszczamy żelatynę. Schłodzoną żelatynę dodajemy do ubitej śmietany i dokładnie miksujemy. Tak przygotowanym kremem przekładamy wystudzone ciasto. Polewamy polewą i odstawiamy na minimum 2 godz. do schłodzenia.
Tradycyjna wuzetka
Etap 1: Z masła,wody,kakao,i cukru gotujemy masę czekoladową i odstawiamy do wystudzenia.
Tradycyjna wuzetka
Etap 2: Gdy masa czekoladowa przestygnie dodajemy żółtka,mąkę,proszek i sodę ,miksujemy a na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.Ciasto pieczemy w 180 stopniach.
Tradycyjna wuzetka
Etap 3:żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia,następnie rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody.Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy.
Tradycyjna wuzetka
Etap 4: Gotowym kremem przekładamy wystudzone ciasto,polewamy polewą czekoladową.

Tagi:

ciasto