Sposób przygotowania:
Tradycyjna wuzetka
Przygotowanie ciasta :
Masło, cukier, wodę i kakao wkładamy do garnka i stawiamy na ogień, doprowadzamy do rozpuszczenia i gotujemy 5 min. Odstawiamy do ostudzenia a następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę,proszek i sodę, dobrze miksujemy. Z białek ubijamy pianę na sztywno i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę ,równo rozsmarowujemy. Pieczemy w 180 stopniach do efektu suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie masy:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Wcześniej żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia a następnie dodajemy troszkę gorącej wody i rozpuszczamy żelatynę. Schłodzoną żelatynę dodajemy do ubitej śmietany i dokładnie miksujemy. Tak przygotowanym kremem przekładamy wystudzone ciasto. Polewamy polewą i odstawiamy na minimum 2 godz. do schłodzenia.
Masło, cukier, wodę i kakao wkładamy do garnka i stawiamy na ogień, doprowadzamy do rozpuszczenia i gotujemy 5 min. Odstawiamy do ostudzenia a następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę,proszek i sodę, dobrze miksujemy. Z białek ubijamy pianę na sztywno i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę ,równo rozsmarowujemy. Pieczemy w 180 stopniach do efektu suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie masy:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Wcześniej żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia a następnie dodajemy troszkę gorącej wody i rozpuszczamy żelatynę. Schłodzoną żelatynę dodajemy do ubitej śmietany i dokładnie miksujemy. Tak przygotowanym kremem przekładamy wystudzone ciasto. Polewamy polewą i odstawiamy na minimum 2 godz. do schłodzenia.
Nina W.