misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Domowa wędlina

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 33

Smaczna wędlina do chleba

Domowa wędlina

Składniki:

Domowa wędlina

 

  • 1½ kg schabu bez kości
  • 1-2 l wody
  • 1/3 szklanki soli
  • 1 łyżka sosu sojowego tao tao
  • 1 łyżka pieprzu tłuczonego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka musztardy
  • 2-3 łyżki tartego chrzanu
  • jeżeli mamy świeży chrzan to kilka wiórek
  • 1-2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego

 

Sposób przygotowania:

Domowa wędlina
Wszystkie przyprawy włożyć do garnka i zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić pod przykryciem. Do zimnego płynu włożyć schab tak aby był całkowicie zakryty płynem, jeżeli brakuje płynu uzupełnić wodą. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 5 pełnych minut. Zdjąć z pieca i zostawić do całkowitego ostudzenia najlepiej na 12 godzin. Po tym czasie znowu całość doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Odstawić znowu na 12 godzin do wystudzenia; po tym czasie wyjąć z zalewy i podawać do chleba w miejsce wędliny. SMACZNEGO!