Sposób przygotowania:
Domowa zupa z kurkami
Rosół przelewamy do większego garnka,dodajemy ziele angielskie,liść laurowy i obraną i pokrój w drobną kostkę marchewkę, gotujemy do czasu aż marchewka zmięknie. Kurki czyścimy,myjemy pod bierzącą wodą i odgotowujemy około 5 min w lekko osolonej wodzie. Ugotowane kuri odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy obraną i pokrojoną cebulkę,dusimy ją na wolnym ogniu następnie dodajemy odgotowane kurki i podsmażamy wszystko razem około 4-5 min. Na końcu dodajemy mąkę i podsmażamy wszystko aż mąka lekko się zarumieni, cały czas mieszamy. Tak przygotowane grzyby dodajemy do rosołu i wszystko razem zagotowujemy. Dodajemy serki i gotujemy na wolnym ogniu aż serki się rozpuszczą. Tak przygotowaną zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem,dodajemy ugotowany makaron i pokrojone na drobno mięso, przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
zbysiowa
misia5